نام فارسی: آزالیا (خرزهره هندی)

نام علمی:Azalea indica

خانواده: اریکاسه

آزالیا

گیاه شناسی:

بیش از ۵۰نوع از این گیاه وجود دارد که برحسب اندازه گل و فصل گل دهی در رده بندی جایگاه ویژه خود را دارند. گلبرگ های آن ساده و پرپر در رنگهای متنوع و با پیوندزنی واریته های جید به وجود آمده است. سرمادهی به بوته باعث ظهور زودرس گلها در زمستان می گردد.

نیازها:

نور: به نور فراوان نیاز دارد اما از اشعه مستقیم آفتاب بیزار است.

دما: درجه خرارت پایین (حدود۱۵ درجه) در زمان غنچه دادن برای آن حیاتی است و سرمادهی پاییزه گیاه را زودرس می کند. گیاه را در تابستان خارج از اتاق در سایه نکهداری نمایید.

آبیاری: در طول یال به آبیاری روزانه نیاز دارد.

رطوبت: در تمام طول سال به غبارپاشی روزانه نیاز دارد.

تغذیه: با ظهور غنچه ها در پاییز تغذیه روزانه را شروع وبه تدریج کاهش داده و در تابستان متوقف کنید.

خاک مناسب: مخلوطی از خاک برگ و شن و برگهای خشک کاج.

تعویض گلدان: اواخر تابستان یا اوایل پاییز گلدان را با یک درجه بزرگتر تعویض نمایید.

تکثیر: ریشه دار نمودن قلمه چوبی در مخلوطی از شن و تورب در تابستان.

  • فصل گلدهی آزالیا بهار است ولی در صورت تامین نیاز سرمایی آن در پاییز به نژاد زودرس تبدیل می شود و در زمستان که گیاه گلدار در بازار کم است به گل دهی می رود.

  • آبیاری آزالیا به روش مخصوص: سیراب نمودن گلدان آزالیا روش خاص خود را دارد. درون یک تشت آب ولرم ریخته و گلدان آزالیا را به مدت ۱۵ دقیقه درون آن قرار دهید به طوری که آب تا لبه گلدان هم سطح باشد. علامت سیراب شدن گیاه توقف در خروج حباب هوا از سطح آب است. در نهایت گلدان را از آب خارج نموده تا آب اضافی از ذهکش خارج شود.

عوارض و درمان:

  1. شکل گیاه غیرطبیعی و شاخه ها دراز و منحرف هستند: احتیاج به هرس دارد بعد از قطع گلها شاخه ها ی دراز و بدشکل را هرس کنید.

  2. حلقه های سفیدرنگ روی برگها مشاهده می گردد: آفت عامل آن است. باسم حشره کش نفوذی طبق دستور هفته ای یکبار سمپاسی کنید تا زمانی علایم برطرف گردد. (مواظب گاها باشید)

  3. برگها سبز کمرنگ هستند: نور کافی نیست یا کلسیم خاک بیش ازحد است. گیاه را به محل پرنورتر منتقل نموده و با آب باران یا آب حاصل از ذوب برف یخچال یا آب جوشیده سرد شده آبیاری و غبارپاشی کنید.

  4. برگهای جدید ریز باقی می مانند و گلها تشکیل نمی شوند: گیاه از کمبود مواد غذایی رنج می برد. از زمانی که جوانه ها شروع به ظهور نموده تا گیاه در گل است هفته ای یکبار گیاه را با کود شیمیایی تغذیه نمایید.(به صورت غبارپاشی روی برگها) همچنین تغذیه را در اواسط تابستان متوقف نمایید.

  5. روی برگها و گلها لکه های قهوه ای تیره مشاهده می شود: صدمه مربوط به مواد براق کننده شیمیایی است که نباید از آنها استفاده کرد. لکه های روی گلها می تواند ناشی از سم پاشی نیز باشد بنابراین در هنگام سم پاشی باید مواظب گلها بود.

  6. پوستک هایی اطراف گلها مشاهده می شود: کاملا” طبیعی است با توسعه گلها از بین خواهند رفت.

  7. برگها کرکدار هستند: کاملا” طبیعی است و نگران نباشید.

  8. برگها سیاه می شوند: هوا سرد است گیاه را به محل گرمتر منتقل کنید.

  9. برگها زرد و سطح زیرین آنها مملو از تار عنکبوت است: کنه ریز قرمز عامل آن است. هردو هفته یکبار سم پاشی با سم کنه کش انجام دهید.(مواظب گلها باشید) تأمین رطوبت در ماهش آفت مؤثر است.

  10. حشراتی اطراف گلدان در حال پروازند: با سم حشره کش هر دو هفته یکبار سم پاشی کنید تا حشرات ازبین روند. (مواظب گلها باشید)

  11. غنچه ها باز نمی شنود: آبیاری بیش از اندازه و یا هوای گرم عامل آن است. شرایط را بازدید و در صورت گرمی هوا گیاه را به محل خنک تر منتقل نموده و در غیر این صورت اجازه دهید در فاصله بین دو آبیاری خاک خشک شود سپس آبیاری کنید.

  12. برگها و گلها خشک می شوند: عامل آن کمبود یا بیشبود آبیاری و یا گرم و خشک بودن هوا است. شرایط را بازدید کنید. اگر احتیاج به آبیاری است گلدان طبق دستور بالا آبیاری نمایید و چنانچه عارضه مربوط به آبیاری بیش از حد است اجازه دهید سطح خاک خشک شود سپس آبیاری کنید.

***

نام فارسی: آگلونما

نام علمی: Aglaonema treubii

خانواده: آراسه

آگلونما (1)

گیاه شناسی:

این گیاه دارای ساقه های کوتاه و برگهای بیرون آمده از غلاف نیزه ای شکل وخم شده به سمت پایین با طول ۱۵-۱۲ سانتیمتردارد. این گیاه مقاومت خوبی در برابر سایه و خشکی دارد . کاشت مخلوط این آپارتمانی با گیاهان متفاوت در داخل یک گلدان مقایسه جالبی در شکل برگها ایجاد خواهد کرد.

آگلونما (1)

نیازها:

نور: اتاق های قسمت شمالی ساختمان بهترین شرایط نوری این گیاه را تأمین می نماید.تحمل نورمستقیم آفتاب را ندارد.

دما: بهترین درجه حرارت در زمستان ۱۵ درجه که قدرت تحمل تا۱۰ درجه سانتیگراد را دارد. در تابستان درجه حرارت مطلوب ۲۴ درجه است.

آبیاری: هفته ای دوبار آبیاری در تابستان برای گیاه کافی است ولی در زمستان به هفته ای یکبار آبیاری کاهش می یابد.زهکش گلدان باید مناسب باشد.

رطوبت: در تابستان به هفته ای دوبار غبارپاشی نیاز دارد (این عمل را در آفتاب انجام ندهید). رطوبت اتاق در زمستان برای این گیاه کافی می باشد.

تغذیه: در فصل رشد در بهار و تابستان هر دو هفته یکبار تغذیه مصنوعی با کودهای قابل حل در آب مخصوص گیاهان زینتی لازم است.

خاک مناسب: خاکبرگ بهترین محیط رشد برای آن است.

تعویض گلدان: به علت متراکم شدن ریشه ها و کم شدن جا برای ریشه ها و سفت شدن خاک در بهار هر سال تعویض گلدان با یک درجه بزرگتر انجام شود.

تکثیر: هر جوانه ای که در بهار از خاک خارج شده و دارای تعدادی ریشه است میتواند گیاه جدیدی را در گلدان دیگر برای شما تولید کند.

مواظبت از برگها: اگر برگها خیلی آویزان هستند برگها را دسته کنید و برای چند روز درون روزنامه ای بپیچید تا برگها شکل ایستاده تر به خود بگیرند.

آگلونما (2)

عوارض و درمان:

  1. برگها در امتداد رگبرگها زرد شده و لکه های قهوه ای در زیر آنها ظاهر گردیده است: حشره آفت باعث این عارضه می شود. گیاه را هر دوهفته یکبار با سم نفوذی طبق دستور سمپاشی نمایید تا علایم از بین رود.

  2. گیاه خود را انداخته است: هوا خیلی سرد است و یا کمبود آب علت آن است. گیاه را به محل گرمتر منتقل کنید و یا آن را آبیاری نمایید.

  3. زخم های سفید پنبه ای شکل در زیربرگها و قاعده آنها تشکیل شده است: حشره افت باعث بروز این علایم می شود. گیاه را هر دوهفته یکبار با سم نفوذی طبق دستور سمپاشی نمایید تا علایم از بین رود.

  4. برگها زرد می شوند: آبیاری بیش از اندازه و هوا سرد است. آبیاری را کم و گلدان را به محل گرمتری منتقل کنید.

  5. برگهای جدید ریز و کمرنگ هستند: ریشه ها را امتحان کنید اگر متراکم هستند تعویض گلدان لازم است وگرنه نیاز به تغذیه مصنوعی دارد. زمان بین دو تغذیه را به ۱۰ روز کاهش دهید ولی اندازه و مقدار آن تغییر ندهید.

  6. برگها در تابستان می پیچند و خشک می شوند: هوا خیلی گرم و خشک است. گلدان را به محل خنکتری انتقال دهید و همینطور آبیاری را زیادتر کنید.

  7. لکه های قهوه ای رنگ روی برگها ظاهر می شود: هوای محیط آلوده به دود نفت یا گاز آشپزخانه است . محل گلدان را عوض نموده و برگهای آلوده را حذف نمایید.

***

نام فارسی: آنتوریوم

نام علمی:Anthurium andreanum

خانواده: آراسه

آنتوریوم

گیاه شناسی:

گیاهی با برگهای مخملی که در گل آرایی جایگاه ویژه ای دارد. صحفه رنگی که به عنوان گل جلب نظر می کند در حقیقت براکته های رنگی و براق است که گل دم روباهی شکل در انتهای آن قرار دارد. مزیت این گل در گل آرایی ناشی از دمگل بسیار بلند و طول عمر زیاد گل بریده آن است. از مزایای دیگر این گیاه طولانی بودن دوران گل دهی است که به حدود ۳ ماه می رسد. هوای گرم و مرطوب و خاک سبک از نیازهای اساسی این گیاه زیبا محسوب می شوند.

آنتوریوم 2

نیازها:

نور: گیاه از تابش مستقیم آفتاب رنج می برد. بهترین نور برایش نور غیر مستقیم کنار پنجره است.

دما: تأمین درجه حرارت ۲۱ درجه در تمام طول سال برای این گیاه مطلوب است. درجه حرارت ۳۰درجه را در صورتی که رطوبت به حد مطلوب باشد می تواند تحمل کند. حداقل درجه حرارت در زمستان ۱۶ درجه است. قبل از ظهور گلها در بهار حدود ۶ هفته در زمستان به آن سرما بدهید.(با درجه حرارت ۱۶ درجه سانتی گراد)

آبیاری: در بهار و تابستان هفته ای دوبار به میزان زیاد آبیاری نمایید. به طور که خاک گلدان را همیشه مرطوب نگه دارید. آبیاری در زمستان هفته ای یکبار کافی است.

رطوبت: این گیاه به رطوبت زیادی نیاز دارد. در بهار و تابستان هر روز غبارپاشی کنید. در زمستان هفته ای دوبار کافی است. با ریختن آب در زیرگلدانی سنگریزه دار رطوبت دایمی و پایدار ایجاد کنید. مواظب باشید ته گلدان با آب در تماس نباشد.

تغذیه: کمبود مواد غذایی خاک را با تغذیه مصنوعی هر دو هفته یکبار با کودهای شیمیایی مخصوص گیاهان زینتی طبق دستور جبران نمایید.

خاک مناسب: مخلوطی از خاک برگ و خاک چوب و ذغال بهتربن محیط رشد ریشه را تشکیل می دهند.

تعویض گلدان: پس از اتمام دوران گل دهی در زمستان اقدام به تعویض گلدان نمایید. دقت کنید که در هر حال گلدان باید دارای زهکش مناسب باشد.

تکثیر: از طریق کاشت بذر و تقسیم بوته

آنتوریوم (1) آنتوریوم (2) آنتوریوم (3)

عوارض و درمان:

  1. برگهای جدید ریزو رنگ پریده و گلها ظاهر نمی شوند: خاک از لحاظ مواد غذایی خیلی فقیر است و احتیاج به تغذیه مصنوعی می باشد. طبق دستور تغذیه عمل کنید.

  2. گلها ظاهر نمی شوند: نور کافی نیست. گیاه را به محل پرنوری انتقال دهید و مواظب اشعه مستقیم آفتاب باشید. این عارضه ممکن است مربوط به آبیاری بیش از اندازه باشد. در زمستان هفته ای یکبار آبیاری کافی است.

  3. برگها پرپشت ولی گلها ظاهر نمی شوند: خاک از مواد غذایی غنی است. گلدان را در زمستان تعویض کنید و خاک مناسب انتخاب نمایید.

  4. لکه قهوه ای روی برگها مشاهده می گردد: این عارضه مربوط به حمله قارچ است. با محلول قارچ کش نفوذی گیاه را طبق دستور سمپاشی نمایید. در صورتی که برگها خیلی صدمه دیده باشند آنها را حذف کنید.

  5. درزمستان برگها زرد و به طرف پایین می پیچند: هوا سرد و مرطوب است. گلدان ها را به محل گرمتری منتقل نموده و در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید سطح خاک شود سپس آبیاری کنید. اگر برگها در حالی که سبز هستند می پیچند هوا سرد و خشک است گیاه را به محل گرمتر منتقل و آبیاری کنید.

  6. برگها نازک و کم آب و زرد رنگ به نظر می رسند: گیاه خیلی تشنه است فورا” آبیاری کنید و سطح خاک را همیشه مرطوب نگه دارید.

  7. برگها سیاه می شوند: هوا خیلی سرد است و امکان دارد که برگها در زمستان با شیشه سرد در تماس بوده باشند. شرایط را مساعد نمایید.

  8. زخم های سفید پنبه ای شکل در سطح زیرین برگها و قاعده آنها تشکیل شده است:حشره آفت عامل آن است با پنبه آغشته به سم زخم ها را خیس و هر دوهفته یکبار با سم حشره کش طبق دستور گیاه را سمپاشی کنید تا علایم از بین روند.

  9. حشرات ریز در اطراف گیاه در حال پروازند: با سم حشره کش موجود در بازار گیاه را هفته ای یکبار سمپاشی کنید تا حشرات ازبین روند.

  10. برگها براق بودن خود را از دست داده اند: هوا خیلی خشک و گرم است. غبارپاشی روزانه در بهار و تابستان با آب ولرم فراموش نشود.

  11. سطح برگها مملو از تار عنکبوت است: عامل آن کنه ریز قرمز می باشد. با پارچه یا اسفنج مرطوب برگها را تمیز و با سم کنه کش طبق دستور سمپاشی کنید تا علایم برطرف گردد. تأمین رطوبت در کاهش آفت مؤثر است.

  12. برگها مریض و شکافدارند: عامل آن صدمات فیزیکی است. گیاه را از محل پرتردد دور و برگهای صدمه دیده را از قاعده قطع کنید.

  13. دیسکهای قهوه ای در پشت برگها ظاهر شده است: پشت برگها را سم حشره کش سمپاشی کنید و پس از ۴۸ ساعت با پارچه مرطوب و نرم دیسک ها را بردارید.

***

نام فارسی: ارکیده

نام علمی:Paphiopedilum

خانواده: ارکیده

ارکیده (1)

گیاه شناسی:

برخلاف تصورعموم ارکیده به آسانی در منازل و آپارتمان ها قابل نگهداری و به شرایط مختلف سازگاری نشان می دهد و تکثیر آن نسبتا” راحت است. به علت وضع خاص گل و نامنظم بودن و پراکندگی رنگهای مختلف در قسمت های متفاوت گلبرگ تشریح شکل گل و توضیح رنگ آن کمی مشکل است. شرایط نگهداری این نوع ارکیده ار بقیه ارکیده ها ساده تر است ولی دقت در وضع خاک از نظر زهکش به خاطر حساسیت شدید ریشه ها به باتلاقی شدن لازم و ضروری است. اواخر تابستان گل می دهد.

ارکیده (5)

نیازها:

نور: نور غیرمستقیم کنار پنجره را ترجیح می دهد. گیاه را درمعرض تابش مستقیم آفتاب به خصوص در ظهر تابستان قرار ندهید.

دما: حداکثر درجه حرارت در تابستان ۲۷درجه و حداقل دما در زمستان ۱۰درجه سانتیگراد.

آبیاری: در تابستان هفته ای دو تا سه بار و در زمستان هفته ای یکبارکافی است. در بهار و تابستان سطح خاک گلدان را همیشه مرطوب نگه دارید.

رطوبت: در بهار و تابستان هر دو روز یکبار با آب ولرم و فاقد املاح گیاه را غبارپاشی نمایید. جهت تأمین رطوبت دایمی و پایدار به زیرگلدانی سنگریزه دار آب اضافه کنید تا زمانی که در پاییز و زمستان گیاه در گل است. در صورت پایین بودن دما از ۱۳ درجه غبارپاشی مضر است.

تغذیه:از اول فصل رشد تا زمان پژمردگی گلها گیاه را با کود شیمیایی مخصوص طبق دستور سازنده تغذیه نمایید.بعد از پژمرده شدن گلها تا بهار آینده تغذیه را متوقف نمایید.

ارکیده (4)

خاک مناسب: ارکیده به خاک مخصوص نیاز دارد بهتر است خاک آن را به صورت آماده ار متخصصین تقاضا کنید. مخلوطی از خزه و پیت و پرلیت خاک خوبی برای ارکیده است.

ارکیده (3)

تعویض گلدان: هردو سال یکبار بعد از گل دهی احتیاج به تعویض دارد. در انتخاب گلدان برای ارکیده باید درنظر بگیرید که گلدان آن بی رنگ باشد زیرا ریشه های ارکیده برای رشد بهتر نیاز به نور دارند.

تکیر: روش ازدیاد ارکیده ها از طریق تقسیم ساقه های زیر زمینی(ریزوم) است. در صورتی می توان از این اندام به عنوان منبع تکثیر استفاده کرد که گیاه حداقل دارای ۳ جفت برگ باشد. با خشک شدن گل گیاه را از گلدان خارج کرده و خاک آن را به آرامی کنار بزنید ریزوم ها را طوری تقسیم کنید که هر قسمت دارای ریشه و برگ باشد و هر کدام را به طور جداکانه و به صورت افقی در گلدان با خاک مخصوص ارکیده بکارید و گلدان را آبیاری و هر روز غبارپاشی کنید.

ارکیده (2)

عوارض و درمان:

  1. جوانه های گل سریع خشک می شوند و ازبین می روند: عامل آن حشره تریپس است. با سم حشره کش گیاه را هر هفته یکبار سم پاشی نموده تا علایم برطرف گردد. ممکن است بجای ماندن قطرات آب حاصله از غبارپاشی روی گلها همین علایم را بوجود آورند.

  • نکته: قطرات آب آبیاری یا غبارپاشی به جای مانده روی اندام گیاهی نور آفتاب را مانند ذره بین از خود عبور داده و باعث ایجاد لکه سوخته می گردند. بنابراین بهتر است غبارپاشی در سایه انجام گیرد.

  1. گلها ظاهر نمی شوند: گلدان خیلی بزرگتر از سایز گیاه می باشد. حجم گلدان را متناسب با گیاه انتخاب نمایید.

  2. اگرچه رطوبت کافی است ولی برگها و گلها خشک می شوند: عامل آن اشعه مستقیم آفتاب است. گیاه را به محلی با نور غیر مستقیم ببرید.

  3. رشد گیاه متوقف شده: هوا سرد است گیاه را به محل گرمتر ببرید.

  4. غنچه ها منقبض شده و خشک می شوند: هوا گرم و خشک است. هر دو روز یکبار با آب ولرم بدون املاح غبارپاشی کنید. با قرار دادن گلدان در گلدان بزرگتر و پرنمودن حدفاصل گلدانها با خزه یا پوکه مرطوب رطوبت دایمی را ایجاد نمایید.

  5. سطح برگها و گلها مملو از تار عنکبوت است: عامل آن کنه ریز قرمز می باشد. با پارچه یا اسفنج مرطوب برگها را تمیز و با سم کنه کش طبق دستور سمپاشی کنید تا علایم برطرف گردد. تأمین رطوبت در کاهش آفت مؤثر است.

  6. در زمستان برگهای گیاه سیاه می شوند: شبها هوا سرد است بهتر است گیاه را به محل گرمتر برده یا اینکه این صدمه می تواند مربوط به استفاده از مواد شیمیایی براق کننده باشد از آنها استفاده نکنید.

  7. زخم های سفید پنبه ای شکل در روی برگها و قاعده آنها تشکیل شده است:حشره آفت عامل آن است با پنبه آغشته به سم زخم ها را خیس و هر دوهفته یکبار با سم حشره کش طبق دستور گیاه را سمپاشی کنید تا علایم از بین روند.

  8. برگها قهوه ای شده و گیاه در حال خشکیدن است: خاک خیلی خشک و گیاه تشنه است. گلدان را به مدت ۱۵ دقیقه درون سطل پراز آب قرار داده و سپس خارج کنید. خاک را در تابستان همیشه مرطوب نگه دارید. اجازه ندهید آب اضافی در گلدان باقی بماند.

  9. برگهای گیاه می ریزند: آبیاری بیش از اندازه بوده و خاک باتلاقی شده. زهکش را بازدید کنید و آب اضافی زیرگلدانی و گلدان را خارج نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *